Slová o sochách Martina Dzureka - Lančarič, Patrik, 1972-; Oslíková, Eva, 1971-; Oslík, Ján, 1970-; Pavlac, Peter K., 1976-; Potočňáková, Ivana, 1970-; Warchal, Bohdan, ml. 1964- (vlastným nákladom, 2015)
Martin Dzurek, sochár narodenný r. 1973.Na ceste za svojím cieľom sa ponára do hĺbok vibrácií svojho srdca, v snahe chápať a stvárniť ich v tej najčistejšej a najadekvátnejšej forme.Diela majú silné vyžarovanie, nesú stopy zamýšľania sa nad zmyslom bytia. Hľadá tie hodnoty, za ktorými sa treba ponoriť do hĺbok ticha vlastného vnútra, do hĺbok univerza.15 textov od 9 autorovKniha vznikla z dialógu Martina Dzureka a Martina Knuta. Vznikla z dlhodobého pocitu, že nielen výtvarníci, ale aj kunsthistorici, kurátori a galéristi zanedbali svoju povinnosť vysvetľovať potrebu a zmysel umeleckého diela. Táto kniha je malým príspevkom do dialógu vtvarn umenie a divk.