Elon Musk Tesla, SpaceX a hľadanie fantastickej budúcnosti - Vance, Ashlee, 1977-; Mokráň, Pavel, 1943- ([Bratislava] Citadella, 2015)
V histórii je len málo priemyselníkov, ktorí by sa mohli vyrovnať obrovskej činorodosti a geniálnym víziám Elona Muska. Je modernou kombináciou Thomasa Edisona, Henryho Forda, Howarda Hughesa a Steva Jobsa. Musk je človek, ktorý stojí za spoločnosťami PayPal, Tesla Motors, SpaceX a SolarCity. Každá z nich vyvolala v americkom biznise a priemysle veľký rozruch. Viac než ktorýkoľvek iný dnešný manažér, zasvätil Musk svoju energiu a vlastný obrovský majetok vylepšovaniu budúcnosti, ktorá je podobne bohatá a vizionárska ako fantázia sci-fi.

Skúsený technologický žurnalista Ashlee Vance ponúka v tomto živom investigatívnom opise bezprecedentný pohľad na pozoruhodný život najsmelšieho podnikateľa v Silicon Valley. Knihu napísal s exkluzívnym prístupom k Muskovi, jeho rodine a priateľom, a sleduje v nej Elonovu cestu od tvrdej výchovy v Južnej Afrike po jeho výstup na vrchol globálneho sveta biznisu. Vance strávil viac ako päťdesiat hodín v rozhovoroch s Muskom a uskutočnil takmer tristo interview, aby priniesol búrlivé príbehy jeho svet meniacich spoločností. Namaľoval portrét zložitého človeka, ktorý obnovil americký priemysel a priniesol nové úrovne inovácií – pričom si cestou získal množstvo nepriateľov.

Elon Musk prišiel do Spojených štátov v roku 1992 ako nesmierne motivovaný imigrant, ktorý sa usiloval o realizáciu svojich najdivokejších snov. Život ako na horskej dráhe priniesol Muskovi veľké sklamania aj obrovské úspechy. Keď ho vyštvali zo spoločnosti PayPal, prekonal život ohrozujúcu maláriu a zomrel mu malý syn, opustil Silicon Valley a vybral sa do Los Angeles. Keď nasledujúcich niekoľko rokov strávil vrážaním vlastného majetku do rakiet a elektrických áut, jeho priatelia ho nechápali. Rok 2012 však ukazuje, že sa mu podarilo jedno z najväčších vzkriesení v histórii biznisu: Spoločnosti Tesla, SpaceX a SolarCity dosiahli bezprecedentný úspech a Muskove čisté imanie vyletelo na viac než 5 miliárd dolárov.

V čase, keď sa mnohé americké spoločnosti viac zaujímajú o zhŕňanie ľahko zarobených peňazí, než by riskovali radikálne nové technológie, Musk vyčnieva ako jediný podnikateľ s dostatočnou dynamikou a víziou, aby riešil – dokonca revolucionizoval – naraz tri odvetvia priemyslu. Vance ukazuje, že Muskov úspech zvestuje návrat k pôvodným ambíciam a vynachádzavosti, ktoré urobili z Ameriky ekonomického a intelektuálneho lídra. Kniha je brilantná, prenikavá sonda do toho, čo Muskova kariéra znamená pre technologický priemysel, ktorý prechádza dramatickými zmenami. Ponúka malú ochutnávku toho, aké neuveriteľné storočie možno máme pred sebou.
Miesto vyd. podľa ISBN
Pozn.
Keywords: Musk, Elon, 1971-; 20.-21. stor; 20th-21st centuries; podnikatelia; inovácie; úspech v podnikaní; Businessmen; Innovations; Success in business; Spojené štáty americké; United States of America; biografie; Biography