Elementárne častice - Houellebecq, Michel, 1956-; Ostrihoňová, Aňa, 1980-; Bilý, Peter, 1978-; Švantner, Ján, 1949-; ARThur (firma) (2022)
Nevlastní bratia Michel a Bruno majú spoločnú matku, ale inak nič viac. Michel je výskumník, idealista, prísny zástanca determinizmu, ktorý je neschopný milovať, nahrádza život prácou, jedlom z Monoprix a sedatívami. Bruno je voľnomyšlienkar, hoci viac v teoretickej ako v praktickej rovine, a len zúfalo sa snaží dopracovať k sexuálnym pôžitkom. Obaja sú typickými príslušníkmi atomizovanej spoločnosti, v ktorej náboženstvo ustúpilo plytkej ezoterike a filozofiám New Age a lásku nahradilo prázdne sexuálne splynutie.
Vydalo vydavateľstvo Inaque v spoločnosti ARThur, s. r. o.
Keywords: francúzske romány; French fiction; spoločenské romány; Society novels