Oddelenie Q Zabijaci - Alder Olsen, Jussi, 1950-; Žitný, Milan; Šebová, Silvia (2022)
Na chate v Rørvigu dôjde k brutálnej vražde. Obeťami sú dvaja súrodenci, brat a sestra. Medzi podozrivými sú aj niekoľkí žiaci prestížnej internátnej školy, známi násilnosťami a výstredným správaním. Po niekoľkých rokoch sa jeden z nich k dvojnásobnej vražde prizná a súd ho právoplatne odsúdi do väzenia. Zdá sa, že prípad je vyriešený. Keď sa Carl Mørck z Oddelenia Q, kde sa zaoberajú nevyriešenými prípadmi, vráti z dovolenky, jeho asistent Assad mu na stôl položí zložku prípadu z Rørvigu. Nikto nevie, prečo sa zasa vynorila, lebo prípad bol uzavretý. Niekto má zrejme záujem, aby sa vyšetrovanie znovu otvorilo. Keď vyšetrovateľom zakážu z najvyšších miest ďalšie pátranie, je im jasné, že tu niečo nesedí. Stopy vedú do najvyšších kruhov spoločnosti, do sveta obchodníkov s akciami, módnych návrhárov a plastických chirurgov – a vedú aj na úplný spodok spoločenského rebríčka – k bezdomovkyni Kimmie, ktorá je navonok tvrdá ako skala, ale jej duša krváca. Zdá sa, že táto žena vie niečo, čo by mohlo byť trom vplyvným mužom osudné. Lov sa začína...
Keywords: dánske romány; detektívne romány