Dvetisíc kilometrov od Železných vrát po Devín : 78 dní po karpatskom oblúku - Krno, Svetozár, 1955- (Hory - diaľavy, 2018)
Kniha dokumentuje športovo a cestovateľsky jedinečné a doposiaľ u nás nezopakované podujatie 78-dňový súvislý turistický pochod po hlavnom hrebeni Karpát od srbsko-rumunskej dunajskej úžiny až po sútok Dunaja a Moravy. Jej autor podáva svedectvo o príprave i priebehu celej expedície. Cestopisná esej v čase, keď padli mnohé zábrany pre spoznávanie vzdialených krajov, presviedča čitateľa, že doslova pod nosom sa skrýva rozsiahla terra incognita. Čitateľovi otvára dvere do neporušenej, medzi nami temer neznámej transylvánskej prírody. Upozorňuje ho aj na málo známe klenoty našich hôr. Neostáva iba pri opise krajiny a zážitkov. Na hrebeňovke, spájajúcej štyridsať dva pohorí, mal dostatok času zamýšľať sa nad filozofickými, ekologickými a etickými aspektmi vzťahov človeka a prírody. Analyzuje rozličné postoje a psychiku ľudí v Karpatoch sviatočného návštevníka, skalného turistu i domorodého vrchára. Vysvetľuje, čo ťahá mladých ľudí zo sveta konzumu a z relatívneho spotrebného dostatku do lona neistej krajiny. Ukazuje, ako sa formovalo priateľstvo napriek výbušným situáciám, ktoré spôsobil raz človek, inokedy príroda. Nevyhýba sa konfliktom vo vnútri trinásťčlennej výpravy, ale aj pri ich styku s vonkajším svetom. Obraz krajiny a správanie ľudí v nej funkčne spája s výpoveďami známych osobností, ktorých životné osudy sa križovali s karpatskou prírodou.