Čarodejnice nezlomná sila žien - Chollet, Mona, 1973-; Ostrihoňová, Aňa, 1980-; ARThur. Inaque (2024)
Čarodejnice sú všade, či už predávajú knihy zaklínadiel na Etsy, zverejňujú fotografie svojich kryštálmi zdobených oltárov na Instagrame, alebo sa schádzajú, aby zakliali Donalda Trumpa.

Dnešné feministky akoby posadla mánia čarodejnicami ešte viac ako ich staršie kolegyne v sedemdesiatych rokoch. Čarodejnica je absolútna obeť, pre ktorú sa žiada spravodlivosť, a zároveň tvrdohlavá, nepolapiteľná rebelka.

Ale kto presne boli ženy obvinené z čarodejníctva v renesančnej Európe? Aké typy žien tieto storočia teroru cenzurovali, eliminovali a potláčali? Táto kniha sa zaoberá tromi z nich a skúma, čo z nich zostalo dodnes v našich predsudkoch a predstavách: nezávislá žena, keďže terčom útokov boli najmä vdovy a nevydaté ženy; bezdetná žena, keďže obdobie honov na čarodejnice znamenalo koniec tolerancie voči tým, ktorí tvrdili, že ovládajú svoju plodnosť; a staršia žena, ktorá dodnes naháňa strach. Nakoniec sa pozrieme aj na víziu sveta, ktorej slúžil hon na čarodejnice, a na bojovný vzťah k ženám aj prírode, čo sa v tom čase vyvinul: dvojité prekliatie, ktoré dosiaľ nebolo zrušené.
Vydalo Inaque (ARThur, s.r.o.)
Obsahuje poznámky za jednotlivými kapitolami
Obsahuje stručné profesijné údaje o autorke na zadnej strane obálky publikácie
Obsahuje bibliografiu v poznámkach
Keywords: ženy; spoločenské postavenie; čarodejnice; Women; Witches; Feminism; feminizmus; mizogýnia; Misogyny; diskriminácia žien; Discrimination of women; predsudky; Prejudices; monografie; Monographs