Pod kožou - Tenório, Jeferson (Portugalský inštitút, 2024)
Dvadsaťdvaročný Pedro sa po otcovej náhlej smrti vydáva na púť do minulosti a prostredníctvom predmetov a čriepkov spomienok skladá alebo si predstavuje príbeh svojej rodiny. Pritom odhaľuje spoločenskú situáciu na juhu Brazílie, ktorý je silno poznačený rasizmom, násilím aj zlyhávajúcim vzdelávacím systémom. S tým všetkým sa Pedrov otec Henrique ako černošský učiteľ stretával pravidelne. Afrobrazílsky autor Jeferson Tenório vytvoril dojímavé i drsné rozprávanie o vzťahoch medzi rodičmi a deťmi a o tom, aký vplyv má na život farba pokožky.