Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva - Viewegh, Michal, 1962- (2023)
Román o muži na prahu šedesátky, žijícím na malém městě, který ubytuje uprchlíky z Ukrajiny - ženu se synem. Jeho život pak dostane nový rozměr. Stárnoucí spisovatel Mojmír se rozhodne během uprchlické krize ubytovat občany Ukrajiny prchající před válkou, a tak na prahu jeho sázavského domu jednoho dne stanou čtyřiatřicetiletá Oxana se synem Sašou. A plachá a věčně se za něco omlouvající Oxana nevědomky vyvolá v cynickém Mojmírovi city, o nichž si nemyslel, že jich ještě někdy bude schopen... Nakladatelská anotace.
Keywords: české romány; Czech fiction