Hlina ako osud : z vyznaní Ignáca Bizmayera - Čomaj, Ján, 1935-2020 (Perfekt, 2003)
Kniha o najväčšom slovenskom keramikárovi Ignácovi Bizmayerovi je presvedčivá úprimnosťou a pôsobivá ľahkosťou štýlu. Autor si zvolil rozprávanie ústami umelca, tak ako jemu Ignác Bizmayer pri nespočetných stretnutiach hovoril o sebe. Akoby rovno od Bizmayera sa dozvedáme o habánoch a jeho habánskych koreňoch, o mladosti a jeho vstupoch do umenia. Jeho očami spoznávame celé jedno storočie čarovnej Harmónie, ktorá sa stala svetom tvorby Ignáca Bizmayera. Dôverne sa stretávame so všetkými osobnosťami slovenskej kultúry a zároveň s ľuďmi voňajúcimi človečinou. Je to kniha o krehkom umení, ušľachtilých ľuďoch a jednom vľúdnom, dobrom človeku.