Hlina ako osud z vyznaní Ignáca Bizmayera - Čomaj, Ján, 1935-2020; Petránsky, Ľudovít 1943-; Gutten, Jozef (Bratislava Perfekt, 2003)
Kniha o najväčšom slovenskom keramikárovi Ignácovi Bizmayerovi je presvedčivá úprimnosťou a pôsobivá ľahkosťou štýlu.
Autor si zvolil rozprávanie ústami umelca, tak ako jemu Ignác Bizmayer pri nespočetných stretnutiach hovoril o sebe. Akoby rovno od Bizmayera sa dozvedáme o habánoch a jeho habánskych koreňoch, o mladosti a jeho vstupoch do umenia. Jeho očami spoznávame celé jedno storočie čarovnej Harmónie, ktorá sa stala svetom tvorby Ignáca Bizmayera. Dôverne sa stretávame so všetkými osobnosťami slovenskej kultúry a zároveň s ľuďmi voňajúcimi človečinou.
Je to kniha o krehkom umení, ušľachtilých ľuďoch a jednom vľúdnom, dobrom človeku.
Keywords: Bizmayer, Ignác, -- 1922-2019 -- výtvarník slovenský; keramika umelecká -- Slovensko; 738(437.6); 7-05(437.6)Bizmayer,I; 929 Bizmayer,I