Úvod do environmentální politické filosofie - Horyna, Břetislav, 1959-; Sťahel, Richard, 1974-; Špirko, Dušan, 1950-; Suša, Oleg (2023)
Kniha je pokus o znázornění hlavních principů nové politické filosofie odpovídající parametrům antropocénu, tj. epoše, kdy negativní vliv člověka na přírodu dosáhl stupně, který převyšuje vliv geologických sil. Lidstvo se stalo dominantní silou ovlivňující všechny složky planetárního ekosystému (biosféru, hydrosféru, atmosféru, kryosféru, litosféru) a jeho činnost s sebou přináší problémy, které se dotýkají sociální a politické sféry. Úvod do environmentální politické filosofie tyto problémy znázorňuje, zkoumá jejich příčiny a jevovou formu a hledá možnosti jejich detailního porozumění. Kniha neformuluje levná populistická řešení ani neslouží jako politický program. Naopak, přináší filosofické analýzy ekologicky, sociologicky, politologicky a ekonomicky podmíněného materiálu s cílem dosáhnout komplexního poznání sociálně-politické situace antropocénu.
Obsahuje biografické údaje o autoroch
Obsahuje bibliografické odkazy a register
Anglické resumé
Keywords: environmentálna politika; politická filozofia; človek a príroda; environmentálna filozofia; Environmental policy; Political philosophy; Man and nature; Environmental philosophy; monografie; Monographs