Kýčery potulky po Bieščadoch a Poloninách - Robiński, Adam, 1982-; Púček, Ján, 1987- (2025)
Za siedmimi horami a siedmimi dolinami, na hranici Poľska, Slovenska a Ukrajiny, leží jeden nezvyčajný svet, skutočná stredoeurópska Patagónia. Bieščady a Poloniny, krajina vydedencov i hrdých ľudí, krajina vlkov a medveďov, ale aj obľúbený cieľ mnohých turistov. Teraz ju môžete spoznať aj vy.

V tejto knihe sa dozvieš:

prečo je v Bieščadoch tak veľa zaniknutých obcí
kde je skutočný prameň rieky San
čo sa stane, keď prejdete pešo cez Lupkovský tunel
kde rastú stromy staršie ako najstaršia ústava
ako sa do poľských Karpát dostala veľká grécka komunita
ako obyvateľom Osadného zmenil život dokumentárny film Marka Škopa
čo znamenajú slová kýčera, magura či polonina
aké piesne poslala matka Andyho Warhola do svojej rodnej obce

Inšpirovaný slávnou cestopisnou knihou Brucea Chatwina V Patagónii vyráža poľský spisovateľ Adam Robiński na potulky po juhovýchode Poľska s cieľom nájsť podobne odľahlý a zabudnutý kraj, akým je juhoamerická Patagónia. A poľské Bieščady i slovenské Poloniny trochu také sú. Je to kraj hlbokých lesov, tmavej nočnej oblohy i pustých sadov, v ktorých jablone ešte stále rodia, hoci dedín, ku ktorým patrili, už dávno niet.

V knihe Kýčery s podtitulom Potulky po Bieščadoch a Poloninách budeme putovať po poľskom, ukrajinskom i slovenskom pohraničí a stretávať pri tom ľudí, pre ktorých sa táto časť Karpát stala osudom: osamelých značkárov, kartografov, ľudí, čo týmto horám venovali celý život. Spoznáme gréckych osadníkov, ktorí tu zapustili korene po nútenom odchode z domoviny. Budeme pátrať po skutočnom prameni rieky San. Zistíme, ako sa zmenil život obyvateľom Osadného po vydarenom dokumentárnom filme Marka Škopa. Dozvieme sa o Rusínoch aj o starých miestnych názvoch. A keď sa ocitneme na mieste, kde sa stretávajú hranice troch krajín, na chvíľu môžeme naozaj nadobudnúť dojem, že prechádzame ďalekou Patagóniou a nie ostrovom hôr, ktorý máme na dosah ruky. Kniha Kýčery je o konkrétnom pohorí, no zároveň je aj univerzálnou príručkou o tom, ako pochopiť a obsiahnuť určitý výsek sveta a akými rôznymi spôsobmi sa môžeme dopracovať k poznaniu i k zblíženiu s vlastnou krajinou.
Preložené z poľštiny
Obsahuje biografické informácie o autorovi
Obsahuje bibliografiu a bibliografické odkazy
Keywords: cestovanie; cesty a pobyt; pohoria; pohraničie; Rusíni; človek a príroda; regionálna identita; pešia turistika; Bieszczady (Poľsko a Ukrajina : pohorie); Poloniny (pohorie); Bukovské vrchy (Slovensko : pohorie); cestopisné reportáže; cestopisné prózy; autobiografické prózy