Sarajevský atentát : následnícky pár a Slováci : František Ferdinand Rakúsky d'Este a Žofia Chotková, vojvodkyňa z Hohenbergu - Vrábel, Ferdinand, 1948- (Marenčin PT, 2014)
Život a tragický koniec rakúsko-uhorského následníka trónu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželky, grófky Žofie Chotkovej, vojvodkyne z Hohenbergu, ich vzťah k Slovensku a Slovákom. Autor sa opiera o štúdium pôvodných dokumentov, tlače, memoárov súčasníkov a odbornej literatúry. Text je doplnený citátmi z dobovej slovenskej tlače a ďalšími pôvodnými textami. Kniha vychádza k stému výročiu Sarajevského atentátu, ktorý sa stal rozbuškou pre rozpútanie prvej svetovej vojny.