Sarajevský atentát následnícky pár a Slováci : František Ferdinand Rakúsky d'Este a Žofia Chotková, vojvodkyňa z Hohenbergu - Vrábel, Ferdinand, 1948- (Bratislava Marenčin PT, 2014)
Život a tragický koniec rakúsko-uhorského následníka trónu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželky, grófky Žofie Chotkovej, vojvodkyne z Hohenbergu, ich vzťah k Slovensku a Slovákom. Autor sa opiera o štúdium pôvodných dokumentov, tlače, memoárov súčasníkov a odbornej literatúry. Text je doplnený citátmi z dobovej slovenskej tlače a ďalšími pôvodnými textami. Kniha vychádza k stému výročiu Sarajevského atentátu, ktorý sa stal rozbuškou pre rozpútanie prvej svetovej vojny.
Ilustrácia na frontispise
Bibliogr. s. 161-165
Keywords: František Ferdinand, -- rakúsky arcivojvoda, -- 1863-1914; Chotková, Žofia, -- vojvodkyňa z Hohenbergu, -- 1868-1914; Habsburg (rod); šľachtické rody; Sarajevský atentát, 1914; prvá svetová vojna (1914-1918); House of nobility; Assassination of Archduke Franz Ferdinand of Austria, 1914; World War (1914-1918); Sarajevo (Bosna a Hercegovina); Rakúsko-Uhorsko -- dejiny; Slovensko -- dejiny; Sarajevo (Bosnia and Herzegovina); Austro-Hungarian Monarchy; Slovakia -- history; biografie; Biography