Jánošík - Ferko, Milan, 1929-2010 (Slovenský spisovateľ, 1987)
Autor sa obrátil k bohatej ľudovej tradícii o Jánošíkovi takisto ako k novým historickým faktom a vytvoril román o osudoch ľudového hrdinu uprostred rušných udalostí pohnutej doby.