Havran. Zlatý skarabeus. Príhody Arthura Gordona Pyyma - Poe, Edgar Allan, 1809-1849 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1984)
Vo výbere sa nachádzajú básne, poviedky a román amerického spisovateľa. Sám sa považoval za poeta a básňou Havran sa mu podarilo navždy sa zapísať do histórie, keď sa dodnes považuje za jedno z najpôsobivejších poetických diel v anglickom jazyku a už päť rokov po jej uverejnení ju v USA zaradili do školských čítaniek. Prvá časť knihy je tak venovaná jeho básnickej tvorbe - samozrejme nechýba ani báseň Havran. Súčasťou výberu sú aj rôzne úvahy a poviedky.