Očarená duša. 2 - Rolland, Romain, 1866-1944 (Knižnica nobelových cien, 1968)
Široký románový cyklus R. Rollanda je veľkým pokusom pomôcť ľudstvu, zmietajúcemu sa v rozporoch kapitalistickej spoločnosti. Dielo sa skladá zo štyroch častí, v ktorých je hlavnou postavou Aneta Riviérová, ktorá patrí k pokoleniu žien, ktoré sa len ťažko prebíja k nezávislému životu. Rolland tu predvída zrodenie novej ženy, činne sa zúčastňujúcej na svetovom dian