Galapágy - Vonnegut, Kurt (Tatran, 1987)
Román naznačuje, kam môžu vyústiť pálčivé problémy súčasnosti. Rozprávač - duch nebohého Američana, ktorý pozorne sledoval osudy ľudí spomína na udalosti roku 1986, na "éru veľkých mozgov". Vtedy ľudia využívali svoj intelekt na podvody, vymýšľanie krutostí a klamlivých ilúzií