Vladař. Život Castruccia Castracaniho z Lukky - Machiavelli, Niccolo, 1469-1527; Felix, Adolf; Pokorný, Jaroslav (Praha : Odeon, 1969)
Diela najvýznamnejšieho autora v oblasti sociálnopolitických teórií 16. storočia, prináša vrcholné dielo, v ktorom ukazuje model svojho ideálneho vladára. Základným, motívom úvah je motív človeka opierajúceho sa o vlastné sily a nespoliehajúceho sa na to, že vývoj vecí obstará "providentia Dei". K tejto širšej a prepracovanejšiej úvahe, ktorú Machiavelli rozvinul vo svojom Vladárovi, je pripojený Život Castruccia Castracaniho, ktorý konkrétnym príkladom zvýrazňuje rysy psychického typu, ktoré v traktáte o vladárovi sú rozptýlené do početnejších, ale nesúvisejúcich príkladov
Keywords: politika; štátoveda; vládcovia; politológia; stredoveká filozofia; vládne systémy; machiavelizmus; výklady; rozpravy; Essays