Čas žitia a čas umierania - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (Vydavateľstvo politickej literatúry, 1966)
Ernst bojuje v nemeckej jednotke na východnom fronte. Až dovolenka v Nemecku, smrť najbližších a láska k žene mu pomôžu pochopiť vlastný podiel viny na vojnovom besnení.