Antigona - Sofokles, okolo 496-406 pred Kr (Čítanie študujúcej mládeže, 1982)
Antigona je tragédia v piatich dejstvách. Prvýkrát bola hraná v Aténach v roku 442 pred Kr. Dielo Antigona nadväzuje na udalosti v diele Kráľ Oidipus a Oidipus na Kolóne. Celý dej hry sa odohráva pred kráľovským palácom v Tébach v mýtickej dobe