Evangelium Vitae : encyklika pápeža Jána Pavla II. biskupom, kňazom a diakonom, rehoľníkom a rehoľníčkam, veriacim laikom a všetkým ľuďom dobrej vôle o hodnote a nenarušiteľnosti ľudského života - Ján Pavol II., pápež, 1920-2005 (Pápežské dokumenty, 1995)
Evangelium vitae je všeobecne považované za vrchol pápežovej cesty za hľadaním spravodlivosti a je krutou, ale pravdivou výpoveďou pomenovania vecí a javov pravým menom. Definuje postoj katolíckej cirkvi k cene, dôstojnosti a ochrane ľudského života. Ostro odsudzuje interupciu, eutanáziu a nemorálne nakladanie s embryami a klasifikuje katolícke morálne učenie v týchto otázkach ako neomylné a nemenné.