Írske poviedky - Keane, John B. (Slovenský spisovateľ, 2001)
Pocit ľudskej spolupatričnosti, hlboký súcit, láska k životu, ale najmä neobyčajný zmysel pre jeho groteskné i komické polohy vystupujú najvypuklejšie v Keanových krátkych prózach. V pestrej palete príbehov obyčajných ľudí autor priam írečito začiera do samej podstaty írskeho vidieka s jeho domácim koloritom. Nevynechá nijaký aspekt stvárnený na osobných drámach typických postavičiek, akými sú zemití farmári, žgrlošskí sedliaci, dedinské klebetnice s podrezaným jazykom, starí mládenci hľadajúci nevesty, chlapi krvopotne ťažiaci rašelinu či obracajúci seno, ženy chystajúce do truhly nebožtíkov či kamaráti z mokrej štvrte, čo uviaznu v noci na cmiteri. Všetkých však spája jedno - silná previazanosť so zemou, z ktorej vzišli.