Hlava XXII - Heller, Joseph, 1923-1999; Janák, Dušan (Bratislava : Pravda, 1975)
Román je inšpirovaný autorovými vlastnými zážitkami z 2. sv. vojny. Odohráva sa na ostrove Pianosa, pri pobreži Talianska. Paradoxom je, že uprostred vojny sa tu nevyskytujú nemeckí vojaci (oficiálni nepriatelia) a postupom času sa tak hlavný hrdina viac než Nemcov začne obávať vlastnej americkej byrokratickej mašinérie
Keywords: americká literatúra; spoločenské príbehy; vojnové príbehy; americké romány; spoločenské romány; vojnové romány