Moja prvá kniha o Žiline - Zjavková, Helena (História Žiliny, 2004)
Žilina leží v severozápadnej časti našej vlasti, Slovenskej republiky. Cez mesto prechádzajú železničné trate a cesty. Vlakom, autom alebo autobusom sa dostanete do Českej republiky, Poľska, Bratislavy, Košíc a inde. Preto je Žilina dôležitou križovatkou ciest. Patrí medzi najstaršie a najkrajšie mestá na Slovensku. Je aj najväčším mestom Považia a severozápadného Slovenska