Trojgrošový román - Brecht, Bertolt, 1898-1956 (Máj, 1964)
Román je epickým prepisom Žobráckej opery anglického spisovateľa Johna Gaya. Brecht ponechal deju pôvodné miesto - život londýnskeho podsvetia. Posunul ho však do konca 19. a začiatku 20. st., do zákulisia kapitalistického podnikania. Odhaľuje tajné súvislosti zločinnej vojny so zločinným obchodom a s obyčajným zločinom. Odkrýva spätosť navonok solídneho obchodu s trestnou činnosťou, za pomoci a podpory ľudí, ktorí majú bdieť nad zachovávaním platných zákonov...