Ptolemaiova brána : trilógia Bartimaeus. 3 - Stroud, Jonathan (Ikar, 2006)
Pred dvetisíc rokmi bol Bartimaeus jedným z najmocnejších džinov. Teraz ho väznia na zemi a jeho pán Nathaniel sa k nemu správa opovržlivo. Bartimaeus zisťuje, že jeho energia rýchlo vyprcháva. Medzitým sa v Londýne pod cudzími menami skrýva Kitty Jonesová, bývalá členka Hnutia odporu, ktorá sa potajomky venuje výskumu mágie a démonov. Dúfa, že sa jej podarí ukončiť ustavičný boj medzi džinmi a ľuďmi. Tento záverečný diel Bartimaeovej trilógie nás prenesie do vzdialených storočí i do iných svetov. Osudy Bartimaea, jeho priateľa Ptolemaia, mladého čarodejníka Nathaniela a Kitty sa naposledy prepletú. Spolu musia poraziť zradných mágov, odhaliť desivé sprisahanie a postaviť sa zoči-voči najnebezpečnejšej hrozbe v dejinách mágie