Láska v čase cholery - Márquez, Gabriel Garcia, 1927- (Odeon, 2007)
Päťdesiatjeden rokov, deväť mesiacov a štyri dni čakal Florentino Ariza na chvíľu, aby mohol Fermine Dazovej vyznať lásku. Bývalý milenec konečne využije príležitosť po tom, čo Ferminin osemdesiatročný manžel Juvenal Urbino zomrie po páde z rebríka, keď sa usiloval chytiť papagája, ktorý mu uletel. A skôr ako sa starí milenci vydajú na plavbu po rieke Magdaléne, aby vplávali do raja vzájomnej lásky, autorov pohľad sa obracia do ich minulosti plnej všednosti a neuveriteľnej krásy. Geniálny rozprávač Márquez načiera do vôd poklesnutých literárnych žánrov a predstavuje milencov v rôznych podobách lásky. Do sentimentálneho príbehu vkladá vlastné spomienky, sny i delirické predstavy.