Dekameron - Boccaccio, Giovanni, 1313-1375 (Čítanie študujúcej mládeže, 1969)
Píše sa rok 1348 a vo Florencii vypukla morová epidémia, preto desať mladých ľudí uteká na vidiek a čas si kráti rozprávaním žartovných milostných príbehov - to je rámec Bocciacciovho vrcholného diela. Tento cyklus sto noviel sa zaradil do zlatého fondu svetovej literatúry.