Nové testy : zo slovenského jazyka a literatúry pre 9. ročník základných škôl a 4 ročník gymnázií s osemročným štúdiom - Somorová, Renáta (Príroda, 2013)
Dvadsať testov s otvorenými i uzatvorenými odpoveďami umožní žiakom rozvíjať ich čitateľskú gramotnosť a základné poznatky z gramatiky, literatúry a slohu. Sú pripravené v súlade s novými vzdelávacími štandardmi. Žiaci budú pri riešení úloh aktívne pracovať so slovnou zásobou, používať vedomosti z iných predmetov a internet. Osobitnú časť príručky tvoria riešenia so správnymi odpoveďami, bodovacou tabuľkou a hodnotiacou stupnicou. Testovaním dostanú žiaci spätnú väzbu, akú úroveň vedomostí z daného predmetu dosiahli. Prílohou publikácie sú Metodické listy, pre učiteľov dostupné na www.priroda.sk