Matej Bel : Trenčianska stolica - Turóci, Martin, 1983-; Nagy, Imrich, 1972-; Vaško, František; Tomašik, Rastislav (Kysucké múzeum, 2013)
Publikácia je piatim kompletným slovenským prekladom časti slávneho diela Historicko-geografické Vedomosti o súvekom Uhorsku od slovenského polyhistora a učenca Mateja Bela. Čitateľovi približuje historické a geografické opisy z polovice 18. storočia o histórii jednej z našich najvýznamnejších a najväčších stolíc