Paprsky inženýra Garina - Tolstoj, Alexej Nikolajevič, 1883-1945 (Členská knižnice, 1986)
Utopický román o vymyslenom svetelnom lúči prechádzajúcom hmotou. Vynálezca chce s jeho pomocou ovládnuť svet. Stretáva sa so záujmami monopolu, ktorý sa chce tajomstva zmocniť. Dej je situovaný čiastočne vo Francúzsku, USA a niektorých ostrovoch Tichomoria