Vyhorená dúha - Mikitová Janošková, Mária, 1974- (Bratislava : Ikar, 2014)
Kaja je frustrovaná manželka dobre zarábajúceho muža, no ich vzťah je v ohrození. Medzi niekoľko vláken, čo ich ešte horko-ťažko držia pri sebe, patrí zžieravá túžba po dieťati, na ktoré márne čakajú už desať rokov. A sú tu ešte traja ďalší muži, s ktorými nemôže Kaja prestať hrať životom opotrebované zdeformované roly. Jej otec v starobe prichádzajúci o rozum; nevlastný syn, ktorého vychovávala pritvrdo a teraz sa jej to vracia aj s úrokmi, a kolega. Ten by mohol a zároveň nemohol byť aj niečím viac než len (spolu)pracovníkom. Kaja je časovaná bomba s jediným rozdielom ona vybuchne niekoľkokrát.
Keywords: slovenská literatúra; spoločenské príbehy; slovenské romány; Slovak fiction