Kaktus na Valentína : autista a láska - Schmidt, Peter, 1966; Széherová, Katarína (Dunajská Lužná : MilaniuM, 2015)
Kaktus na Valentína s podnázvom Autista a láska je úsmevná i vážna kniha nemeckého autistu s Aspergerovým syndrómom, ktorý má mimoriadne nadanie na prírodné vedy, no ľudská komunikácia preňho zostáva veľkou záhadou. Dr. Peter Schmidt hľadí na ľudí najradšej zozadu, lebo švy na nohaviciach ho zaujímajú väčšmi než tváre. Svoju manželku by na ulici možno nespoznal. Okolo seba vníma neviditeľnú bariéru. Napriek tomu tvrdošijne vykročil za svojím snom o veľkej láske. Vo svojej svojráznej autobiografii rozpráva, ako na ceste k tomuto cieľu zdolával početné prekážky a obchádzky. Je to literárne dielo sympatického outsidera, unikátna obhajoba mnohotvárnosti ľudského bytia.
Keywords: nemecká literatúra; spoločenské príbehy; nemecké príbehy; skutočné príbehy; autobiografické príbehy; German stories; Stories; Autobiographical stories