Anna : príbeh o klíme a životnom prostredí - Gaarder, Jostein, 1952- (Albatros, 2014)
Svet budúcnosti vyzerá celkom inak. V rodinnom sade stoja rodičia na rebríku a štetčekom opeľujú stromy, pretože včely už vyhynuli. Dva svety, dva pútavé príbehy ten súčasný aj ten v budúcnosti sa prelínajú a čitateľov držia v napätí. Kto je v skutočnosti dievča so zvláštnym menom Nova? Je to Anna pred sedemdesiatimi rokmi? No ale ako mohla prababička vedieť, ako sa bude volať jej vnučka?