Přes moře : s uprchlíky na cestě do Evropy - Bauer, Wolfgang, 1970- (Grada Publishing, 2015)
Popredný nemecký reportér Wolfgang Bauer a jeho český kamarát a rešpektovaný reportážny fotograf Stanislav Krupař sa ako prví novinári vydali na cestu so sýrskymi utečencami z Egypta do Európy. Pútavé a dramatické rozprávanie popisuje cestu obyčajných ľudí, ktorých vojna dostala do hraničných životných situácií. Reportážny opus vykresľuje správanie prevádzačských gangov neľútosť byrokratických a represívnych aparátov voči utečencom, ale tiež ľudskosť tých, čo im na ceste pomáhali. České vydanie prináša aj aktualizované osudy hlavných hrdinov.