Kniha Haithabu : záznamy mnicha z doby Vikingů - Lieckfeld, Claus-Peter, 1948- (Moba, 2004)
Denníkové záznamy saského mnícha Agrippy popisujú vzrušujúce obdobie konca 9. a začiatku 10. storočia, kedy kraj pustošili Vikingovia a kresťanské kniežatá sa snažili vykoreniť pohanstvo a nahradiť ho novou vierou