Nenávidím a milujem - Catullus, Gaius Valerius, 84-54 pred Kr (Kvety, 1962)
Autor v diele vyjadruje svoju lásku k dievčaťu Lesbia a to v najrôznejších podobách milostného citu. Jeho básne sú plné vnútorných rozporov, v dôsledku čoho dal názov "Nenávidím a milujem".