Mária Terézia : najmocnejšia panovníčka Európy - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2017)
Aké boli kľúčové okamihy vlády Márie Terézie? Barokové obdobie, do ktorého sa jediná česká panovníčka narodila, bolo bohaté na kultúru i množstvo povier a predsudkov. Objavovalo sa niekoľko zázračných a pozoruhodných udalostí, ktoré ovplyvňovali dobu aj vnútorný svet panovníčky jej vzťahy k cirkvi a náboženskej viere. Autor sa tak zamýšľa aj nad rozporuplnosťou vlády Márie Terézie a nad jej prínosom do reformného úsilia, ktoré je pre jej vládu príznačné.