Bílá samota : má dlouhá cesta k vrcholům Himaláje - Messner, Reinhold, 1944- (BRÁNA, 2004)
Vyznanie horolezca, ktorému sú hory všetkým, hoci ho pripravili o brata a boli príčinou rozpadu jeho manželstva. V roku 1970 bol Reinhold Messner poprvýkrát v Himalájách, na úpätí Nanga Parbat. Od tej doby zdolal všetky osemtisícovky a stal sa jedným z najúspešnejších a najznámejších svetových horolezcov. Nanga Parbat zostal jeho súkromným prekliatím, pretože na Diamírskej stene mu zahynul pod ľadovou lavínou brat. Aj v tejto knihe sa Messner snaží vyrovnať s jeho smrťou a s obvineniami, že ju svojou ctižiadostivosťou zavinil, ale zároveň oslavuje hory, dáva nahliadnuť do zákulisia horolezeckých expedícií a podáva prehľad dobývania majestátneho "Kráľa hôr".