Storočie chirurgov - Thorwald, Jürgen, 1915-2006; Petrigáčová, Dana (Žilina : Absynt, 2019)
V roku 1846 sa objavom narkózy začína úžasné storočie chirurgov. Skončila sa doba špinavých rúk i zbytočných infekcií, skončila sa doba, v ktorej bol obyčajný zápal slepého čreva rozsudkom smrti. Chirurgické umenie vynieslo v druhej polovici devätnásteho storočia medicínu na piedestál a spôsobilo v nej skutočnú revolúciu.Storočie chirurgov, to je strhujúci príbeh chirurgie, pri ktorom sa Jürgen Thorwald opiera najmä o spomienky svojho starého otca Henryho Stevena Hartmanna. Ten sa ocitol v Bostone pri objavení narkózy a tento objav v ňom prebudil obrovskú vášeň pre medicínu a najmä pre chirurgiu. Bol presvedčený, že vďaka narkóze čaká chirurgiu obrovský pokrok a túto správu chcel rozšíriť do celého sveta.
Preložené z nemčiny
Keywords: Hartmann, Henry Steven, -- 1826-1922; 19.-20. storočie; 19th-20th centuries; chirurgia; chirurgické operácie; lekárske objavy; dejiny objavov a vynálezov; dejiny medicíny; fiktívne postavy; Surgery; Surgical procedures; Medical discoveries; History of discoveries and inventions; History of medicine; Fictitious characters; literatúra faktu; Non fiction