Stalin jako revolucionář 1879-1929 : studie dějin a osobnosti - Tucker, Robert C. (Jiří Buchal - BB/art, 2003)
Poutavé vyprávění a brilantní výklad prvních let života Stalina a jeho vývoj coby bolševického vůdce do roku 1929, kdy se ocitl na vrcholu moci.Přestože kniha je biografií, tak autor v ní sleduje něco, co je jen dílčí součástí biografie: setkání osobnosti s veřejným světem politiky, když autor v knize spíše objasňuje vazbu mezi životem a dějinami. A na základě tohoto vztahu v životě člověka, který se v pozdějších letech stal tím nejabsolutnějším vládcem, jakého kdy bylo možné spatřit v nějakém obrovském státě moderní doby, by se kniha dala charakterizovat jako studie o utváření diktátora a předpokladů, které k jeho diktátorství vedly.