Vred - Bartková, Alica, 1982- (Telgárt : Richard Lunter - Kicom, 2016)
Zbierka poviedok Vred je odrazom dnešnej doby, kde sa pochybnosť a neistota stávajú súčasťou každodennosti.Hlavné postavy zvádzajú vnútorný boj medzi morálnymi hodnotami a čistou vôľou k životu, pri ktorej ide niekedy etika bokom. Bojuje v nich veľa protikladov optimizmus a pesimizmus, nádej a zúfalstvo, apatickosť a snaha prežiť. Zmietajú sa medzi vierou, že to, čo im podsúva okolie, je správne, a pochybnosťou, či je to naozaj tak.Takmer všetky hlavné postavy sa ocitnú v hraničnej situácii, kde sa musia rozhodnúť, ako naložiť so svojím životom a aký postoj k nemu zaujať. Čo u nich napokon zvíťazí, sa čitateľ dozvie na konci textov.
Keywords: slovenské poviedky; Slovak tales