Druhá hora : hľadanie zrelosti a zmysluplnosti života - Brooks, David, 1961-; Bajaníková, Miroslava (prekladateľka); Rožňová, Jitka, 1976- (Bratislava Porta libri, 2021)
Novinár David Brooks vo svojej knihe Druhá hora píše, že ak je prvá hora o budovaní ega a definovaní vlastnej identity, tá druhá je o vzdávaní sa vlastného ja.Na prvej hore musíte byť ambiciózni, strategickí a nezávislí. Na druhej hore budujete hlboké vzťahy a robíte dlhodobé záväzky dôvery a vytrvalosti. Ak je prvá hora o získavaní, druhá hora je o prispievaní. Druhá hora nie je opakom tej prvej. Vyjsť na druhú horu neznamená odmietnuť prvú horu. Je to nová cesta zmysluplnejšia fáza života. Na druhú horu sa lezie úplne inak, ako na tú prvú. Prvú horu dobývate. Identifikujete vrchol, určíte smer a škriabete sa nahor. Ale vaša druhá hora dobýva vás. Podľahnete volaniu niečoho ci Niekoho iného
Preložené z angličtiny
Keywords: psychológia životnej cesty; zmysel života; charakter; vývin osobnosti; hodnotová orientácia; interpersonálne vzťahy; Lifespan psychology; Sense of life; Character; Personality development; Value orientation; Interpersonal relations; rozpravy; biografické príbehy; Essays; Biographical stories