Superveľmoc? : všetko, čo potrebujete vedieť o súčasnej Číne - Kironská, Kristína; Turcsányi, Richard; Bělka, Luboš; Dubravčíková, Klára; Hilbertová, Denisa; Kelemen, Barbara; Šebeňa, Martin; Šebok, Filip; Šimalčík, Matej (Bratislava : Hadart, 2020)
Čína zaznamenáva v posledných rokoch unikátny vzostup. Jej nadobudnutá moc sa pritom prejavuje rôzne. Napína svaly na hraniciach, snaží sa dostať do Európy s iniciatívou „Nová hodvábna cesta“ a jej celkový globálny vplyv rastie. To sa odzrkadľuje aj na jej ambíciách Čína sa vojensky posilňuje a rastú aj jej nacionalistické tendencie, ktorých príkladom je dianie v Hongkongu alebo uväznenie vyše jedného milióna ujgurských obyvateľov v prevýchovných táboroch. Aj napriek tomu však zostáva Čína veľkou neznámou. Mnohí ju naďalej považujú „len“ za nepreniknuteľnú obrovskú komunistickú krajinu na opačnom konci sveta, ktorá komunikuje ťažko pochopiteľným písmom. Čína sa však stáva dôležitým aktérom aj v strednej Európe a potrebujeme jej rozumieť, aby sme sa s ňou naučili žiť.Kniha Superveľmoc? Všetko, čo potrebujete vedieť o súčasnej Číne obsahuje všetky dôležité informácie spísané zrozumiteľne a jasne pre každého, kto má záujem túto krajinu lepšie pochopiť. Ide o prvú publikáciu v slovenčine, ktorá komplexným spôsobom mapuje spoločenskú, ekonomickú, kultúrnu, náboženskú i politickú situáciu v Číne.
Obsahuje poznámky
Keywords: kultúra a spoločnosť; ekonómia a politika; medzinárodné vzťahy; zahraničné vzťahy; veľmoci; Čína; Čína -- dejiny; kolektívne monografie; Collective monographs