Ako sa kedysi oslavovalo - Stoličná, Rastislava, 1948- (ÚĽUV deťom, 2020)
Detský čitateľ oboznámi so sviatkami, ktoré boli prirodzenou súčasťou života ľudí aj pred sto rokmi. Tieto sviatky však nesúviseli iba s oslavou významných životných udalostí ako bola svadba alebo narodenie dieťaťa. Pred sto rokmi bol život ľudí na vidieku oveľa viac spätý s prírodou, lebo od nej záviselo ich živobytie. Preto sa s rôznymi fázami roľníckeho a pastierskeho života spájali pestré zvyky, mnohé spojené so zábavou a oslavami. Zimu vyprevádzali pálením Moreny, jar vítali chodením s letečkom (zelenými zdobenými konárikmi), máj oslavovali stavaním májov pred domom svojich vyvolených, na Jána zapaľovali ohne a hlučne sa pri tom zabávali, po zbere úrody hodovali a oslavovali bohatú úrodu, a keď prišla zima mnohé zvyky boli spojené s poverami alebo sa viazali na cirkevné sviatky. V poslednom diely sa autorka venuje vyšívačkám, čipkárkam, šperkárom a medovnikárom.