30 zvierat, vďaka ktorým sme zmúdreli : príbehy zo živočíšneho sveta, ktoré podnietili našu vynaliezavosť - Aryee, Patrick; Bright, Michael (Ikar, s.r.o. - Príroda, 2023)
Príroda je plná neuveriteľných zázrakov, no môžeme ju brať aj ako špičkové vývojové laboratórium. Z výtvorov prírody starých 3,8 miliardy rokov by sme sa mohli naučiť viac. V knihe nájdete prekvapivé príbehy zo sveta prírody aj odpovede na tieto otázky:Ako sa práve kravy stali inšpiráciou pre ekologickejšiu kanalizáciu?Boli niektoré vesmírne teleskopy navrhnuté podľa očí homára?Prečo vďaka plutvám veľrýb využívame obnoviteľnú energiu efektívnejšie?Patrick Aryee, biológ a moderátor podcastu BBC, vo svojej knihe podrobne skúma, čo zvieratá robia, aby prežili v drsnej prírode, a pokúša sa zistiť, v čom si z nich môžeme brať príklad pri prekonávaní výziev modernej spoločnosti.