História sveta v príbehoch 100 zvierat - Barnes, Simon, 1951- (Ikar, 2023)
Výnimočný príbeh 100 predstaviteľov živočíšnej ríše, ktorí najväčšmi ovplyvnili svet a spôsob, akým ho vnímame.Simon Barnes vybral do knihy 100 zvierat, ktoré najväčšmi ovplyvnili ľudstvo. Ukazuje, ako sme zdomácnili zvieratá na jedlo a dopravu, vysvetľuje, že tieto tvory boli hnacou silou poľnohospodárstva a vďaka nim sa zrodila civilizácia. Istý druh bĺch takmer zničil európsku civilizáciu a zabíjanie turov bolo prostriedkom na zlikvidovanie jednej civilizácie a na vznik inej. Autor uvádza aj to, prečo vďaka skúmaniu holubov nastal významný pokrok v ľudskom myslení. Blízky vzťah medzi ľuďmi a zvieratami na celej planéte je podstatou našej existencie.Táto nádherne ilustrovaná kniha nám pomáha lepšie pochopiť naše miesto vo svete a prináša nádej, že sa oň začneme lepšie starať. Tak by sme mohli zachrániť medvede biele, moderný symbol blížiacej sa straty a ničoty. Mohli by sme zachrániť sami seba.Simon Barnes je novinár a autor mnohých kníh o divej prírode. V roku 2014 získal cenu Rothschild Medal za ochranu prírody. Žije v Norfolku s rodinou a s koňmi a spravuje tam územie s rozlohou niekoľkých hektárov, na ktorom sa usiluje zachovať divú prírodu.