Diagnostika dítěte předškolního věku : co by dítě mělo umět ve věku od 3 do 6 let - Bednářová, Jiřina, 1963-; Šmardová, Vlasta (Moderní metodika pro rodiče a učitele. Předškoláci, 2015)
Vývojové škály na sledování osobnosti předškolního věku spolu s vhodnými náměty aktivit pro rozvoj odpovídajících schopností a dovedností v příručce pro rodiče i pedagogy. Publikace: * je zaměřena na sledování a rozvoj následujících oblastí: motoriky, grafomotoriky, zrakového vnímání, sluchového vnímání, vnímání prostoru, vnímání času, základních matematických představ, myšlení a řeči, sociálních dovedností, sebeobsluhy (samostatnosti), hry.* se orientuje na populaci předškolních dětí. Čtenáři jistě budou rodiče jsou prvními učiteli s nezastupitelnou úlohou pro pozdější vzdělávání. Zpravidla věnují pozornost vývoji svého dítěte a mají zájem dozvědět se více. Chtějí je dále rozvíjet, chtějí vědět, jak na to.* bude dobře sloužit i učitelkám mateřských škol. Pro svůj úkol doplňovat rodinnou výchovu a v úzké vazbě na ni zajistit dítěti dostatek mnohostranných a přiměřených podnětů k jeho aktivnímu rozvoji a učení se učitelky potřebují dále vzdělávat a rozvíjet své diagnostické dovednosti. Tato publikace jim může být přínosná. Ve shodě s pojetím autorek není cílem předškolní diagnostiky „nálepkování“ dětí. Je to prostředek pro zajištění odpovídající vzdělávací nabídky a vhodného pedagogického vedení.