Na krídlach : ako evolúcia a dizajn prekonali gravitáciu - Dawkins, Richard, 1941- (Ikar, a. s. - Príroda, 2023)
Snívalo sa vám niekedy, že lietate? Predstavovali ste si, aké by to bolo, keby ste boli vtákom a mohli plachtiť po oblohe či sa na krídlach strmhlav vrhnúť k zemi? Lietaním sú deti fascinované už odmalička a Richard Dawkins, mysliteľ a vedec z Oxfordskej univerzity, je z neho rovnako nadšený aj v dospelosti.Vo svojej knihe skúma všetky aspekty letu, zvieracieho, ľudského i mechanického. Keďže zázrak lietania je votkaný do celej našej histórie, kniha vás prevedie príbehmi od bájneho Ikara až po boeing 747. Aké sú rozdiely medzi vtákmi, ktoré sa vyvinuli evolúciou, a lietajúcimi strojmi skonštruovanými ľuďmi? Ako sa ľuďom podarilo prekonať zákony gravitácie? Autor okrem ľudského spoločenstva a živočíšnej ríše skúma aj fascinujúce lety, ktorých je schopná naša myseľ úniky z reality, a to všetko prostredníctvom vedy a predstavivosti.